Υγιεινή γάτας

Υγιεινή γάτας

Ίσως ένα σημαντικό σημείο "υπεροχής" των γάτων ως κατοικίδιων συντρόφων, έναντι των σκύλων, είναι η δυνατότητά τους να αυτοδιαχειρίζονται τις ανάγκες ούρησης και αφόδευσης, χρησιμοποιώντας ειδικές τουαλέτες, απαλλάσσοντας έτσι τους ιδιοκτήτες από αυτήν την...σκοτούρα! Η μόνη υποχρέωση των ιδιοκτητών από τη μεριά τους είναι να εξασφαλίζουν στα αγαπημένα τους γατιά τις κατάλληλες συνθήκες χρήσης της τουαλέτας τους.Τουαλέτες γάτας κυκλοφορούν ευρύτατα στην αγορά, είναι κατά βάση πλαστικές ποικίλουν σε διαστάσεις και σχήματα και είναι ανοικτού και κλειστού τύπου. Οι τουαλέτες κλειστού τύπου πλεονεκτούν από την άποψη ότι είναι πλέον άοσμες και "διακριτικές" παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα να τοποθετούνται σε οποιαδήποτε σημεία του σπιτιού. Ορισμένες από αυτές διαθέτουν σχάρες εξαερισμού πού δέχονται ειδικά φίλτρα και με αυτόν τον τρόπο καθίστανται πλέον άοσμες! Άλλες πάλι τουαλέτες κλειστού τύπου σχεδιάζονται με ειδικό προαύλιο χώρο μπροστά στην είσοδό τους έτσι ώστε να συγκεντρώνουν εκεί μικροποσότητες υποστρώματος (άμμου), που ενδεχομένους συμπαρασύρονται από τα γατιά κατά την έξοδό τους από τις τουαλέτες. Ωστόσο, για το σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά υφασμάτινα ή πλαστικά πατάκια, μπροστά από κάθε είδους τουαλέτα.

Η γάτα εκ φύσεως σκεπάζει με χώμα τις ακαθαρσίες της. Τον ρόλο του χώματος καλούνται να υποδυθούν ποικίλα υλικά, η επιλογή των οποίων γίνεται με βασικό κριτήριο την απορροφητικότητά τους, την αποσμητική τους ικανότητα, την φιλικότητα με το περιβάλλον και την αποδοχή τους από τις γάτες. Τέτοια υλικά είναι η απλή χοντρόκοκκη άμμος, η κρυσταλλική άμμος, η λεπτόκοκκη άμμος εμπλουτισμένη με "μπετονίτη", ο οποίος αυξάνει τις αφυγραντικές της ιδιότητες κάνοντας τα ούρα να σχηματίζουν άμεσα  "σβώλους", εύκολα διαχειρίσιμους από τους ιδιοκτήτες, καθώς και υλικά από οργανικές ίνες που είναι πολύ ελαφρύτερα και υπό προϋποθέσεις αυτοδιασπώμενα ακόμη και στην τουαλέτα του σπιτιού μας.

Οι γάτες είναι καθαρά ζώα. Για οποιαδήποτε "αστοχία" χρήσης της τουαλέτας τους συνήθως ευθύνονται ακατάλληλα υλικά ή η αμέλεια των ιδιοκτητών. Κάποιες φορές πάλι δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι  και οι γάτες έχουν γούστο και άποψη και κάποιες οσμές ή υφές υποστρωμάτων τους δημιουργούν απέχθεια! Έτσι, μπορεί για τη δική μας μύτη ένα υπόστρωμα να ευωδιάζει, αλλά ταυτόχρονα να απωθεί την γάτα μας! Κατά την ίδια λογική μπορεί η αλλαγή ενός υποστρώματος από λεπτόκοκκο σε χοντρόκοκκο να δυσαρεστήσει τους αγαπημένους μας συντρόφους. Συνήθως η γάτες επιλέγουν τον τύπο του υποστρώματος από την μικρή τους ηλικία.

Παρέχοντας στις γάτες καλής ποιότητας τουαλέτες, εξασφαλίζουμε την ευζωία τους και εξαλείφουμε την πιθανότητα ύπαρξης δυσάρεστων οσμών στο σπίτι. Άλλωστε ποιος δεν θέλει να απολαμβάνει την εικόνα μιας ήρεμης και ευτυχισμένης γάτας που γλύφεται και τεντώνεται νωχελικά, έτοιμη πάντα για άφθονα και τρυφερά ...χάδια!!!

Tips

Επιλέγουμε τουαλέτες κατάλληλων διαστάσεων για μικρά γατάκια, έτσι ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιούν χωρίς πρόβλημα.

Κάποια υποστρώματα που για εμάς ευωδιάζουν, μπορεί τις γάτες μας να τις απωθούν.

Επιλέγουμε καλής ποιότητας "άμμο" από την αρχή της συμβίωσης με τους αγαπημένους μας συντρόφους έτσι ώστε να τη συνηθίσουν εξ αρχής.

Παρακολουθούμε και αλλάζουμε τακτικά το υπόστρωμα της τουαλέτας.

Ούρηση εκτός τουαλέτας ή ακατάστατη χρήση της, μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα υγείας, συνήθως σε παθήσεις του ουροποιητικού.