Μην χρησιμοποιείτε αλκοολούχα απολυμαντικά και χλωρίνη στο σκύλο ή γάτα σας!

Απολυμαντικά προϊόντα με βάση την αλκοόλη και χλωρίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ποτέ στα κατοικίδια ζώα καθώς προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

   Η απορία για το αν πρέπει να απολυμαίνονται τα πατουσάκια του σκύλου ή της γάτας μετά τη βόλτα τους υπήρχε από παλιά, αλλά ιδίως με την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 η τάση των κηδεμόνων τους για απολύμανση έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

 

   Πολλοί κηδεμόνες ζώων καταφεύγουν στη χρήση απολυμαντικών προϊόντων με βάση την αλκοόλη ή τη χρήση χλωρίνης για την απολύμανση των ζώων τους μετά τη βόλτα, φοβούμενοι τη μεταφορά του ιού στο σπίτι.

 

   Η χρήση αυτών των προϊόντων μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας στα ζώα αυτά. Τα αλκοολούχα απολυμαντικά είτε σε υγρή μορφή είτε πολύ περισσότερο σε μορφή γέλης – gel – μπορούν να προκαλέσουν από εγκαύματα στο δέρμα και τις πατούσες έως αιθυλικό κώμα και πολύ σοβαρή ζημιά στα νεφρά του σκύλου ή της γάτας ή και σε άλλα όργανα, εφόσον γλύψουν την περιοχή όπου χρησιμοποιήθηκε το απολυμαντικό. Η χρήση διαλύματος χλωρίνης για την απολύμανση των πατουσών τους επίσης θα προκαλέσει εγκαύματα.

 

   Η χρήση σαπουνιού ή ειδικού σαμπουάν σκύλου ή γάτας είναι αρκετή καθώς είναι πολύ αποτελεσματικά. Να θυμίσουμε ότι οι κηδεμόνες πρέπει πάντα να τηρούν τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής όταν έρχονται σε επαφή με τα κατοικίδια τους, τόσο για αυτούς όσο και για τα ίδια τα κατοικίδια, πολύ περισσότερο δε όταν έρχονται σε επαφή με ξένα ζώα.

 

   Να θυμίσουμε ότι τα κατοικίδια ζώα ΔΕΝ γίνονται φορείς του COVID-19 και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μπορούν να τον μεταφέρουν στο δέρμα ή το τρίχωμα τους.

 

Διαβάστε επίσης:
Κατοικίδια και COVID-19
Πληροφορίες για την περίοδο απαγόρευσης κυκλοφορίας
Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνω στη βόλτα του σκύλου μου;

 Καταστήματα

 

Bank details