Friends by Quiko
cart

Εμπορική διατροφή, σπιτική ή BARF;

Άρθρα / Σκύλος / Εμπορική διατροφή, σπιτική ή BARF;

 

Σαράντος Μενούτης, Κτηνίατρος ΑΠΘ

 

Εμπορική διατροφή, σπιτική ή BARF;

 

Η διατροφή του κατοικίδιού μας αποτελούσε πάντα αντικείμενο σκέψης και προβληματισμού. Οι επιλογές είναι πολλές και οι πληροφορίες τόσο συγκεχυμένες που αντί να ξεκαθαρίζουν το τοπίο, μπερδεύουν και πολλές φορές δημιουργούν λάθος εντυπώσεις. Τρείς είναι κυρίως οι επιλογές ενός ιδιοκτήτη κατοικίδιου: η έτοιμη (ξηρή, ημίυγρη ή υγρή) τροφή, η προετοιμασμένη και μαγειρευμένη από τον ιδιοκτήτη τροφή και η BARF. Ας δούμε παρακάτω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει η κάθε μία από αυτές.

 

Εμπορική διατροφή

Βασικό χαρακτηριστικό της εμπορικής διατροφής είναι η πληρότητά και η ισορροπία της σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό, σε συνδυασμό με την ευκολία χρήσης της, την κάνει την πιο δημοφιλή επιλογή στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων.

Πράγματι, η σύσταση μιας έτοιμης ζωοτροφής προσφέρει ακριβώς ότι χρειάζεται ένα ζώο και στην ποσότητα που το χρειάζεται. Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα λίπη, οι βιταμίνες, τα μακροστοιχεία και τα ιχνοστοιχεία βρίσκονται στις απαιτούμενες ποσότητες αλλά και σε ισορροπία μεταξύ τους έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού χωρίς να προκαλούν ελλείμματα που μπορεί να οδηγήσουν σε παθολογικά προβλήματα.

Είναι η πιο εύκολη επιλογή διότι δεν απαιτεί κόπο και χρόνο. Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να τη αποκτήσει είναι να απευθυνθεί στο εξειδικευμένο κατάστημα ζωοτροφών.

Η συντήρησή της είναι απλή και ασφαλής διότι η χαμηλή περιεκτικότητα της σε υγρασία επιτρέπει τη μακροχρόνια αποθήκευσή της σε θερμοκρασία δωματίου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η περιεκτικότητα της τροφής σε υγρασία καθορίζει τη διάρκεια ζωής της μετά το άνοιγμα της συσκευασίας αλλά και τη γευστικότητά της. Για παράδειγμα, οι υγρές τροφές (κονσέρβες) διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα αλλά είναι πιο νόστιμες.

 

Σπιτική διατροφή

Η σπιτική διατροφή, η προετοιμασία δηλαδή και η παρασκευή της τροφής στο σπίτι από τον ιδιόκτητη δεν είναι τόσο διαδεδομένη και ο σημαντικότερος λόγος για αυτό είναι η έλλειψη χρόνου και ειδικών γνώσεων. Η προετοιμασία και το μαγείρεμα των πρώτων υλών χρειάζεται αρκετό χρόνο και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να είναι ελλιπής ή υπερπλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης, είναι πιθανό να προστεθεί κάποιο τρόφιμο που μπορεί να προκαλέσει άμεσες βλάβες στο ζώο (π.χ. σταφύλι, κρεμμύδι).

Από την άλλη πλευρά, το μαγειρεμένο στο σπίτι φαγητό είναι πολύ πιο νόστιμο από την ξηρά τροφή κάτι που πολλές φορές κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη μετάβαση από σπιτική τροφή σε ξηρά.

Ένα βασικό πλεονέκτημα της σπιτικής διατροφής είναι ότι ο ιδιοκτήτης γνωρίζει πάντα την ποιότητα των πρώτων υλών και μπορεί να είναι σχετικά σίγουρος για την ασφάλειά τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σαν σπιτική διατροφή σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε το ανθρώπινο φαγητό, το οποίο είναι εντελώς ακαταλληλο για ένα σκύλο.

 

BARF

Η βιολογικά κατάλληλη ωμή διατροφή είναι σχετικά καινούργια τάση στην Ελλάδα πράγμα που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της χρήσης της θα φανούν στο άμεσο μέλλον. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της είναι ότι λόγω της απουσίας θερμικής επεξεργασίας (οι πρώτες ύλες καταψύχονται χωρίς να μαγειρευτούν) η τροφή διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά συστατικά της.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο της BARF, είναι η ευληπτότητά της. Λόγω της αυξημένης υγρασίας της και της απουσίας μαγειρέματος, διατηρεί όλα τα αρώματα των πρώτων υλών πράγμα που την κάνει πιο νόστιμη.

Από την άλλη πλευρά, ακριβώς επειδή η BARF δεν υπόκειται σε καμία θερμική επεξεργασία παρά μόνο στην κατάψυξη, είναι ένα εξαιρετικά ευαλλοίωτο προϊόν το οποίο πρέπει απαραιτήτως να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται υπό τις συνθήκες για τις οποίες έχει φτιαχτεί. Επίσης, ο ιδιοκτήτης πρέπει να διαλέγει με μεγάλη προσοχή τον προμηθευτή του, έτσι ώστε να μειώσει τις πιθανότητες μετάδοσης λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων.

 

 

Από τα παραπάνω, μπορεί να συμπεράνει κανείς, ότι ο ιδιοκτήτης κατοικιδίου έχει πολλές επιλογές σε ότι αφορά τη διατροφή του ζώου του. Ασχέτως επιλογής όμως, αυτό που τελικά πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του είναι ότι η τροφή του ζώου του πρέπει πρωτίστως να είναι ασφαλής, πλήρης και ισορροπημένη.

 Friends@Ethnikis_Antistaseos
Quiko Mega Pet (κεντρικό), Λ. Γεωργικής σχολής 142
57001 Θέρμη Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 489070
store address
Friends@Aristotelous, Αριστοτέλους 19 & Ερμού 49 γωνία, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 276203
store address
Friends@Makrygianni Εσωτερική Περιφερειακή Οδός & Στρ. Μακρυγιάννη γωνία - Άνω Ηλιούπολη Θεσσαλονίκη Τ. 2312 315340
store address
Friends@Papanastasiou Παπαναστασίου 56 & Κλεάνθους γωνία (έναντι Ιπποκρατείου) Θεσσαλονίκη Τ. 2310 942898
store address
Friends@Lampraki Γρ. Λαμπράκη 176 - Τούμπα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 922600
store address
Friends@Panorama Κομνηνών 19 - Πανόραμα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 333300
store address
Friends@Aggelaki Αγγελάκη 12 - ΔΕΘ Θεσσαλονίκη T. 2310 226060
store address

Quiko Mega Pet

Ν. Σφήκας Ζωοφιλική Α.Ε.
Έδρα: Πυλαία, Θεσσαλονίκη
Αριθμός Γ.Ε.ΜΗ 038847405000
Bank details
active³ 5.5 · IPS κατασκευή e-shop · Όροι χρήσης