Friends by Quiko
cart

Φροντίστε το κατοικίδιό σας για μια ζωή - όχι μόνο τις γιορτές

Άρθρα / Σκύλος / Φροντίστε το κατοικίδιό σας για μια ζωή - όχι μόνο τις γιορτές

 

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ - ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Αρσινόη Γεωργανά, Κτηνίατρος ΑΠΘ

 

Οι λιχουδιές είναι πειρασμός! Και ειδικά τώρα που έρχονται οι γιορτές. Όμως, αν και είναι δελεαστικό να δώσετε στον σκύλο ή τη γάτα σας κάποια αποφάγια από το τραπέζι, πολλές δημοφιλείς γιορτινές λιχουδιές μπορεί να είναι πραγματικά επικίνδυνες για την υγεία τους. Ενώ μια απλή φέτα γαλοπούλας μπορεί να μη φαίνεται υπερβολική, για μια γάτα αυτό θα μπορούσε να ισοδυναμεί με εφτά φέτες γαλοπούλας στον άνθρωπο!

Να δώσετε λιχουδιά ή να μην δώσετε;

Κάποιοι σκύλοι και γάτες είναι πολύ καλοί στο να ζητιανεύουν φαγητό και να φέρονται σαν να είναι νηστικοί για μέρες! Αλλά αυτό που συχνά θέλουν είναι απλώς η προσοχή σας, όχι ένα μέρος του εορταστικού σας πιάτου. Επομένως, προσπαθήστε να παίξετε με τη γάτα σας ή να πάτε μια βόλτα με τον σκύλο σας παρά να μοιραστείτε το γεύμα σας. Το τάισμα του κατοικιδίου σας με υπολείμματα φαγητού από το τραπέζι όχι μόνο ενθαρρύνει κακές συνήθειες – και το να έχετε το ζωάκι σας στο τραπέζι, ειδικά όταν έχετε επισκέπτες, μπορεί να είναι απαγορευτικό, αλλά το τάισμα με ανθρώπινη τροφή γενικά μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στην υγεία του. Επομένως μη φοβηθείτε να ζητήσετε από τους ευγενείς επισκέπτες σας να μη ταΐζουν με υπολείμματα φαγητού από το τραπέζι ή να δίνουν το λάθος τύπο λιχουδιάς.

Προσέξτε τη σοκολάτα!

Το να επιτρέπετε στο σκύλο ή τη γάτα σας να τρώει γλυκίσματα που προορίζονται για ανθρώπους, μπορεί να διαταράξει το πεπτικό του σύστημα. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η σοκολάτα, που είναι το πιο σύνηθες τρόφιμο που προκαλεί τοξικές επιδράσεις στους σκύλους και γάτες. Είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί το πόση ακριβώς σοκολάτα θα πρέπει να καταναλωθεί από το ζωάκι σας πριν παρουσιαστούν προβλήματα, καθώς αυτό εξαρτάται από τον τύπο της σοκολάτας. Η καλής ποιότητας σοκολάτα, με υψηλό ποσοστό σε κακάο, τείνει να είναι η πιο επικίνδυνη, ενώ η άγλυκη σοκολάτα ζαχαροπλαστικής και το κακάο σε σκόνη είναι επίσης πιο τοξικά για  σκύλους και γάτες από την τυπική σοκολάτα γάλακτος. Το τοξικό συστατικό της σοκολάτας είναι η θεοβρωμίνη. Καθώς η θεοβρωμίνη μεταβολίζεται αργά, το να δίνουμε μικρές ποσότητες κάθε μέρα μπορεί να είναι το ίδιο επιβλαβές με το να δώσουμε πολύ σοκολάτα μονομιάς.

Ορισμένα υπολείμματα φαγητού είναι τοξικά σε σκύλους και γάτες!

Η σίτιση του κοτοικιδίου σας με πολύ πλούσιο φαγητό ή ορισμένες ανθρώπινες λιχουδιές μπορεί να αναστατώσει το πεπτικό του σύστημα. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες λιχουδιές που είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες για την πέψη του σκύλου και της γάτας, για παράδειγμα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και συγκεκριμένα λαχανικά περιέχουν ουσίες που μπορεί να είναι τοξικές και μπορούν να προκαλέσουν μια μορφή αναιμίας. Και να θυμάστε, δεν είναι μόνο η ωμή μορφή αυτών των λαχανικών που θα πρέπει να αποφεύγετε να ταΐζετε, καθώς ο ζωμός και οι σάλτσες που καλύπτουν ένα γεύμα μπορεί επίσης να περιέχουν αυτά τα συστατικά. Επιπλέον θα πρέπει να προσέχετε και κάποιες άλλες λιχουδιές που είναι επιβλαβείς για την πέψη του σκύλου και της γάτας, όπως τα σταφύλια και οι σταφίδες.

Παρόλο που το γάλα δεν είναι τοξικό στις γάτες γενικά, πολλές γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και μπορεί να υποφέρουν από εμετούς, διάρροια και στομαχική αναστάτωση, όταν το πιουν.

Η σωστή διατροφή στη σωστή ποσότητα

Παρότι συχνά νιώθουμε ένοχοι που το παρακάναμε με τα πλούσια φαγητά κατά την εορταστική περίοδο, δεν πρέπει να ακολουθούμε αυτή την τακτική για τα κατοικίδιά μας. Το να ταΐζετε υπερβολικά τον σκύλο ή τη γάτα σας ή να τους δίνετε ανθυγιεινά σνακ κατά τις γιορτές, θα τους προσθέσουν επιπλέον κιλά, τα οποία μπορεί να καταλήξουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας σοβαρής παθολογικής κατάστασης όπως διαβήτη, αρθρίτιδα ή καρδιακά προβλήματα.

Ακόμη, με τόσους ανθρώπους στο σπίτι, τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι πάρα πολύ αγχωτικά για το κατοικίδιό σας. Για να ελαχιστοποιήσετε την ενόχληση, διατηρήστε την ρουτίνα του, καθώς επίσης και την επακριβώς ισορροπημένη διατροφή του. Μπορείτε επίσης να ανταμείψετε τον σκύλο ή τη γάτα σας δημιουργώντας ποικιλία στο φαγητό τους, συνδυάζοντας νωπή και ξηρά τροφή και αλλάζοντας πότε πότε την γεύση. Παρόλα αυτά, διατηρήστε τις προτεινόμενες καθημερινές ποσότητες.

Οπότε σκεφτείτε πριν κεράσετε. Μπορεί να επιτρέψετε στον εαυτό σας να φάει μια κρεατόπιτα, αλλά μην δώσετε μία στο σκύλο σας - θα καλύψει περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Για μια γάτα 5 kg, μια κούπα γάλα ισοδυναμεί σε θερμίδες με έναν ενήλικα άνθρωπο που τρώει 4 ½ μπέργκερς ή 5 μπάρες σοκολάτας και 30 g τυρί τσένταρ ισοδυναμεί με 3 ½ μπέργκερς ή 4 μπάρες σοκολάτας!! Και αν κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς σας ή κάποιος φίλος σας επιχειρήσει να δώσει στο σκύλο ή τη γάτα σας μια μικρή εορταστική λειχουδιά δείξτε τους το παρακάτω γράφημα που δείχνει μερικές από τις συχνές λειχουδιές σκύλων και γατών σε αντιστοιχία με τον άνθρωπο!

Όλο αυτό προεκτείνεται και στα άλλα κατοικίδια όπως κουνελάκια – χάμστερ και άλλα μικρά ζώα. Όσο και αν φαίνεται θελκτικό να δώσετε πχ ένα κομμάτι τσουρέκι στο αγαπημένο σας κατοικίδιο, το τροφοδοτείτε με τεράστιες ποσότητες ζάχαρης και λιπαρών, τελείως αφύσικες προς τις δικές του διατροφικές συνήθειες και με άσχημες επιπτώσεις για την υγεία του.

Οπότε πάντα θυμόμαστε να μη παρασυρόμαστε και αλλάζουμε τις διατροφικές συνήθειες του αγαπημένου μας κατοικιδίου ώστε να αποφύγουμε τόσο συμπεριφορικά προβλήματα που θα κάνουν πολύ καιρό να διορθωθούν αλλά και το πιο σημαντικό να αποφύγουμε σημαντικούς κινδύνους υγείας!

 Friends@Ethnikis_Antistaseos
Quiko Mega Pet (κεντρικό), Λ. Γεωργικής σχολής 142
57001 Θέρμη Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 489070
store address
Friends@Aristotelous, Αριστοτέλους 19 & Ερμού 49 γωνία, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 276203
store address
Friends@Makrygianni Εσωτερική Περιφερειακή Οδός & Στρ. Μακρυγιάννη γωνία - Άνω Ηλιούπολη Θεσσαλονίκη Τ. 2312 315340
store address
Friends@Papanastasiou Παπαναστασίου 56 & Κλεάνθους γωνία (έναντι Ιπποκρατείου) Θεσσαλονίκη Τ. 2310 942898
store address
Friends@Lampraki Γρ. Λαμπράκη 176 - Τούμπα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 922600
store address
Friends@Panorama Κομνηνών 19 - Πανόραμα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 333300
store address
Friends@Aggelaki Αγγελάκη 12 - ΔΕΘ Θεσσαλονίκη T. 2310 226060
store address

Quiko Mega Pet

Ν. Σφήκας Ζωοφιλική Α.Ε.
Έδρα: Πυλαία, Θεσσαλονίκη
Αριθμός Γ.Ε.ΜΗ 038847405000
Bank details
active³ 5.5 · IPS κατασκευή e-shop · Όροι χρήσης