Friends by Quiko
cart

Γιατί υπάρχουν αδέσποτοι σκύλοι;

Άρθρα / Σκύλος / Γιατί υπάρχουν αδέσποτοι σκύλοι;

 

Σφήκας Κωνσταντίνος

 

Γιατί υπάρχουν αδέσποτοι σκύλοι;

 

            Οι δρόμοι δυστυχώς είναι γεμάτοι αδέσποτους σκύλους, ζώα φοβισμένα και υποσιτισμένα που προσπαθούν να επιβιώσουν είτε στο αστικό περιβάλλον είτε στην εξοχή. Για ποιούς λόγους όμως υπάρχουν αδέσποτα; Τι μπορεί να κάνει ο κάθε ιδιοκτήτης σκύλου ώστε να μειωθεί αυτό το φαινόμενο;

            Πάντα ένας λόγος της αυξησης των αδεσπότων θα είναι η φυσική αναπαραγωγή τους, πράγμα που προσπαθούν οι φιλοζωικές οργανώσεις να καλύψουν το δυνατόν μέσω της στείρωσης και της υιοθεσίας αδεσπότων κουταβιών ή ενηλίκων ζώων. Αλλά για κάθε αδέσποτο για το οποίο βρίσκουν ένα σπίτι και για κάθε στείρωση που κάνουν, βρίσκονται νέα αδέσποτα ζώα.

            Βασικοί λόγοι που υπάρχουν καθημερινά νέα αδέσποτα είναι: η μη στείρωση των δεσποζόμενων, η παράνομη αναπαραγωγή και η μη ανάληψη ευθυνών από τους ιδιοκτήτες των ζώων.

            Η παράνομη αναπαραγωγή αφορά οποιοδήποτε ζώο δεν προέρχεται από νόμιμο εκτροφείο. Η νομοθεσία είναι σαφής: απαγορεύεται σε οποιοδήποτε θηλυκό ζώο να ζευγαρώσει αν δεν ανήκει σε νόμιμο εκτροφείο, δηλαδή δε διαθέτει αντίστοιχη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, που εκδίδεται από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, βάσει του νόμου 4039/12. Αυτό ισχύει είτε για επαγγελματίες είτε για ερασιτέχνες εκτροφείς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι απαγορεύεται βάσει νόμου οποιοσδήποτε ιδιώτης να ζευγαρώσει το σκύλο του! Από τη στιγμή που απαγορεύεται η αναπαραγωγή από ιδιώτες, η μοναδική οδός για να αποφευχθούν σημαντικά προβλήματα υγείας είναι η στείρωση.

            Σκύλοι που δεν είναι στειρωμένοι αλλά και δεν αναπαράγονται, διατρέχουν σημαντικά προβλήματα υγείας όπως καρκίνο των μαστών και άλλες νεοπλασίες, πυομήτρα, ψευδοκυήσεις οι θηλυκοί, καρκίνο των όρχεων και παθήσεων του προστάτη οι αρσενικοί, και άλλα, πέραν των συμπεριφορικών προβλημάτων. Συνεπώς υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι υγείας που υπερισχύουν οποιασδήποτε ηθικής ίσως ευαισθησίας. Όσο για την ικανότητα του σκύλου για φύλλαξη, παιχνίδι κλπ δε μειώνονται, όλα αυτά τα ένστικτα παραμένουν. Αυτά που εξαλείφονται είναι οι τάσεις αναπαραγωγής. Ιδανικά ένας θηλυκός σκύλος θα πρέπει να στειρωθεί μετά τον πρώτο οίστρο. Ένας αρσενικός μπορεί να στειρωθεί από την ηλικία των 6 μηνών και μετά.

            Η ανάληψη ευθυνών από τον ιδιοκτήτη είναι πολυσύνθετο θέμα. Έχει να κάνει από το να φροντίσει ο ιδιοκτήτης του αρσενικού να μη κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος και ζευγαρώνει με αδέσποτα θηλυκά ώστε να “ξεδώσει” έως όλη τη φροντίδα, κτηνιατρικό έλεγχο και παρακολούθηση που έχει μια γέννα και βέβαια το να αναλλάβει ο ιδιοκτήτης του θηλυκού, εφόσον κυοφορήσει η σκυλίτσα του να βρει υπεύθυνο σπίτι για το κάθε ένα κουτάβι, μετά την ηλικία των 8 εβδομάδων και έχοντας φροντίσει κατάλληλα όλα τα κουτάβια. Επίσης όμως, έχει να κάνει και με το ότι ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου αναλαμβάνει τη φροντίδα του για όλη τη διάρκεια της ζωής του.

            Ένας σκύλος δεν είναι μόνο για όσο είναι κουτάβι. Το μέγεθος που θα αποκτήσει ένα σκυλί και οι αντίστοιχες ανάγκες του σε χώρο, άσκηση, τροφή και προληπτική ιατρική πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψιν πριν κάποιος προχωρήσει στην απόκτηση ενός σκύλου. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη ενός σκύλου βάσει του νόμου περί κατοικιδίων. Επίσης, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να παρέχει στο σκύλο του κατάλληλη στέγαση, διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κτηνιατρική παρακολούθηση. Είναι αδιανόητο κάποιος να παρατήσει το σκύλο του είτε επειδή μεγάλωσε και δεν είναι πλέον τόσο χαριτωμένος ή έχει αυξημένες ανάγκες, όπως αδιανόητο είναι να παρατήσει κάποιος το σκύλο του για να πάει διακοπές.

            Το αποτέλεσμα θα είναι από το θάνατο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα επειδή δε γνωρίζει πως να επιβιώσει μόνο του έως, στην καλύτερη περίπτωση ένα δυστυχισμένο, τρομαγμένο ζώο που θα αναζητά ανάμεσα στα σκουπίδια λίγη τροφή και θα διψά για λίγη προσοχή.

            Συνοψίζοντας, για τη μείωση του φαινομένου των αδεσπότων στο δρόμο, δεν αναπαράγουμε ούτε επιτρέπουμε την αναπαραγωγή και στειρώνουμε το κατοικίδιό μας αφού έχουμε πρώτα αναλάβει υπεύθυνα και με πλήρη συνείδηση την υιοθεσία του.

 Friends@Ethnikis_Antistaseos
Quiko Mega Pet (κεντρικό), Λ. Γεωργικής σχολής 142
57001 Θέρμη Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 489070
store address
Friends@Aristotelous, Αριστοτέλους 19 & Ερμού 49 γωνία, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 276203
store address
Friends@Makrygianni Εσωτερική Περιφερειακή Οδός & Στρ. Μακρυγιάννη γωνία - Άνω Ηλιούπολη Θεσσαλονίκη Τ. 2312 315340
store address
Friends@Papanastasiou Παπαναστασίου 56 & Κλεάνθους γωνία (έναντι Ιπποκρατείου) Θεσσαλονίκη Τ. 2310 942898
store address
Friends@Lampraki Γρ. Λαμπράκη 176 - Τούμπα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 922600
store address
Friends@Panorama Κομνηνών 19 - Πανόραμα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 333300
store address
Friends@Aggelaki Αγγελάκη 12 - ΔΕΘ Θεσσαλονίκη T. 2310 226060
store address

Quiko Mega Pet

Ν. Σφήκας Ζωοφιλική Α.Ε.
Έδρα: Πυλαία, Θεσσαλονίκη
Αριθμός Γ.Ε.ΜΗ 038847405000
Bank details
active³ 5.5 · IPS κατασκευή e-shop · Όροι χρήσης