Friends by Quiko
cart

Συνθήκες διαμονής ζώων το χειμώνα

Άρθρα / Συνθήκες διαμονής ζώων το χειμώνα

 

Συνθήκες διαμονής ζώων το χειμώνα

Κωνσταντίνος Σφήκας

 

Καθώς ο χειμώνας έρχεται, πολλοί αναρωτιούνται ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατέψουν το αγαπημένο τους κατοικίδιο από τις καιρικές συνθήκες.

Τα κατοικίδια που ζουν μέσα στο σπίτι θα πρέπει να βρίσκονται πάντα μακριά από εστίες θερμότητας, σε ένα χώρο καλά αεριζόμενο αλλά οπωσδήποτε μακριά από τα ρεύματα αέρα. Η κουζίνα πρέπει να αποφεύγεται καθώς είναι χώρος με πολλή υγρασία, ενίοτε καπνούς και διακυμάνσεις θερμοκρασίας.

Αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Το να βγάζετε το κατοικίδιό σας έξω τη μέρα και να το βάζετε μέσα το βράδυ, μπορεί να δείχνει ευχάριστο μια ηλιόλουστη μέρα αλλά μιλώντας για χειμώνα δεν αποκλείεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές θερμοκρασίας που μπορούν να κάνουν το ζωάκι σας να αρρωστήσει.

Ο σκύλος και η γάτα συνήθως μπορούν να κυκλοφορήσουν σε όλο το σπίτι, οπότε δε χρειάζεται να προσέξετε κάτι ιδιαίτερο. Το κρεβατάκι του σκύλου δε χρειάζεται να βρίσκεται δίπλα σε εστία θερμότητας. Όσο για τη γάτα, βρίσκει πάντα μόνη της το κατάλληλο σημείο για να κοιμηθεί!

Τα πτηνά που ζουν μέσα στο σπίτι θα πρέπει να βρίσκονται σε χώρο το δυνατόν πιο δροσερό ώστε να αποφευχθεί η πτερόροια. Επίσης, είναι καλό ο φωτισμός να είναι το δυνατόν φυσικός, καθώς η διάρκεια της φωτοπεριόδου ρυθμίζει το βιολογικό τους ρολόι. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, φροντίστε να σκεπάζετε τα κλουβάκια τους κάποια συγκεκριμένη ώρα ώστε να μπορούν να ηρεμήσουν και να μην ενοχλούνται από τα φώτα του σπιτιού.

Τα τρωκτικά θα πρέπει να βρίσκονται και πάλι μακριά από εστίες θερμότητας αλλά και σε χώρους χωρίς υψηλή υγρασία. Επειδή κάποια από αυτά είναι νυκτόβια, προτιμήστε κάποια ήσυχη γωνία όπου μπορούν να ηρεμήσουν μέσα στη μέρα αλλά και δε θα σας ενοχλήσουν με τις βραδινές δραστηριότητές τους.

Πολλά κατοικίδια βρίσκονται εκτός σπιτιού. Για τα περισσότερα από αυτά, το κρύο δεν είναι πρόβλημα εφόσον βρίσκονται μόνιμα έξω και η πτώση της θερμοκρασίας είναι σταδιακή. Σημαντικό είναι βέβαια το κατοικίδιό σας να είναι προστατευμένο τόσο από τη βροχή όσο και από την απευθείας έκθεση στον ήλιο, όπως επίσης και από τον αέρα.

Για τα σκυλάκια φροντίστε να έχουν ένα σπίτι χωρίς ανοίγματα που μπορεί να περνάει ο αέρας. Αποφύγετε τους κλωβούς μεταφοράς. Μπορεί να μοιάζει με πρακτική λύση 2 σε 1 (μεταφορά και σπιτάκι) αλλά η δουλειά τους είναι να προσφέρουν ασφαλή μετακίνηση και επαρκή εξαερισμό στο ζωάκι σας – όχι να το προστατέψουν από ριπές αέρα. Διαλέγοντας σπιτάκι, φροντίστε να έχει ειδικά ανοίγματα στο πάτωμα ώστε το σκυλάκι σας να μπορεί να “στραγγίξει” ώστε να στεγνώσει αν μπει βρεγμένο. Επίσης να θυμάστε ότι το σκυλάκι σας θα προτιμήσει ένα χώρο όπου θα μπορεί να κουρνιάξει για να ζεσταθεί, από ένα μεγάλο χώρο. Τα ξύλινα σπιτάκια παρότι ακριβότερα προσφέρουν λίγο καλύτερη θερμομόνωση από τα αντίστοιχα πλαστικά.

Είναι πολύ σημαντικό το σκυλάκι σας να μην είναι δεμένο όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή. Το δέσιμο περιορίζει την κίνησή του και δεν του επιτρέπει να ζεσταθεί.

Οι γάτες που ζουν εκτός σπίτιού προτιμούν ένα χώρο που να μοιάζει με κουφάλα δέντρου, όπου μπορούν να ξαπλώσουν και να προστατευθούν από το κρύο. Για αυτό το σκοπό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά τούνελ για γάτες.

Τα περισσότερα ωδικά πτηνά, όπως και τα ευρωπαϊκά παπαγαλάκια (budgerigars) έχουν μεγάλη ανοχή στο κρύο. Αν έχουν μείνει από το καλοκαίρι εκτός σπιτιού και ο χώρος που βρίσκονται είναι προστατευμένος από τον αέρα και την άμεση έκθεση στον ήλιο, δε θα έχουν κανένα πρόβλημα να περάσουν όλο το χειμώνα έξω. Όμως, δεν πρέπει να τα βάζετε το βράδυ μέσα για να αποφευχθούν οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας που προαναφέραμε.

Σε περιπτώσεις που ζείτε σε περιοχή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μπορείτε να προστατέψετε το πουλάκι σας ντύνοντας το κλουβάκι του με νάϋλον. Αν οι θερμοκρασία πέφτει κάτω του μηδενός, βάλτε μικρές ποσότητες δεξτρόζης (ζάχαρη από σταφύλι) στο νεράκι του ώστε να μην παγώνει.

Προσοχή όμως, αν το κατοικίδιό σας είναι κάποιο εξωτικό πουλί, τότε θα πρέπει να μεταφερθεί εντός σπιτιού σε ένα χώρο το δυνατόν μακρύτερα από πηγές θερμότητας.

Τα τρωκτικά και τα λαγόμορφα μπορούν να ζήσουν εκτός σπιτιού, εφόσον είναι προστατευμένα από τον αέρα και την άμεση έκθεση στον ήλιο. Και πάλι όμως, δεν πρέπει να βρίσκονται σε χώρο με πολύ ηψηλή υγρασία.

Οπότε καλή προετοιμασία και καλό χειμώνα!

 Friends@Ethnikis_Antistaseos
Quiko Mega Pet (κεντρικό), Λ. Γεωργικής σχολής 142
57001 Θέρμη Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 489070
store address
Friends@Aristotelous, Αριστοτέλους 19 & Ερμού 49 γωνία, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 276203
store address
Friends@Makrygianni Εσωτερική Περιφερειακή Οδός & Στρ. Μακρυγιάννη γωνία - Άνω Ηλιούπολη Θεσσαλονίκη Τ. 2312 315340
store address
Friends@Papanastasiou Παπαναστασίου 56 & Κλεάνθους γωνία (έναντι Ιπποκρατείου) Θεσσαλονίκη Τ. 2310 942898
store address
Friends@Lampraki Γρ. Λαμπράκη 176 - Τούμπα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 922600
store address
Friends@Panorama Κομνηνών 19 - Πανόραμα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 333300
store address
Friends@Aggelaki Αγγελάκη 12 - ΔΕΘ Θεσσαλονίκη T. 2310 226060
store address

Quiko Mega Pet

Ν. Σφήκας Ζωοφιλική Α.Ε.
Έδρα: Πυλαία, Θεσσαλονίκη
Αριθμός Γ.Ε.ΜΗ 038847405000
Bank details
active³ 5.5 · IPS κατασκευή e-shop · Όροι χρήσης