Friends by Quiko
cart

Μυστικά καλλωπισμού του σκύλου

Άρθρα / Σκύλος / Μυστικά καλλωπισμού του σκύλου

 

Μικρά μυστικά καλλωπισμού των πολύτιμων φίλων μας

Ίννα Ματιουσίνα – Dog Groomer

Ο σκύλος δεν αποτελεί πλέον ένα κατοικίδιο που πλαισιώνει την σύγχρονη οικογένεια ως "αξεσουάρ", αλλά συμπληρώνει την καθημερινή της ρουτίνα ως ένα ισότιμο μέλος της. Απαιτεί λοιπόν την προσοχή και την φροντίδα μας όχι μόνο για την κάλυψη βασικών αναγκών (φαγητό, βόλτα), αλλά και για την διατήρηση της καλής εικόνας και υγείας του τριχώματός του. Ο τακτικός καλλωπισμός του μανδύα (Grooming), δεν αποσκοπεί μόνο στην βελτίωση της εμφάνισης, αλλά και στη διατήρηση της καθαρότητας και της υγείας του.

Οι τρίχες του σκύλου εκφύονται από αντίστοιχους θύλακες του δέρματος. Ανάμεσά τους υπάρχουν οι σμηγματογόνοι αδένες. Παράγουν μία λιπαρή ουσία, το σμήγμα, που καλύπτει με τη σειρά του το δέρμα και τις τρίχες και τις προστατεύει από την ξηρότητα και την υπερβολική υγρασία. Με το χτένισμα βοηθάμε τη μεταφορά του σμήγματος σε όλο το τρίχωμα, κάνοντάς το περισσότερο λαμπερό και ταυτόχρονα αφαιρούμε τυχόν ρύπους και σκόνη.

Κάποιες φυλές σκύλων "μαδάνε" δυο φορές το χρόνο. Την άνοιξη αλλάζουν το χειμωνιάτικο τρίχωμα εμφανίζοντας ένα ελαφρύτερο υπόστρωμα και το φθινόπωρο η φύση τους ντύνει με πυκνότερο μανδύα. Αν όμως το σκυλάκι μας ζει μέσα στο σπίτι, τότε η απώλεια τριχώματος συμβαίνει όλο το χρόνο και μόνο η τακτική περιποίηση με το βούρτσισμα κρατά την απώλεια αυτή υπό έλεγχο. Ορισμένες φυλές σκύλων δεν ξέρουν να..."μαδάνε"! Γι'αυτό ο μανδύας τους απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, έτσι ώστε να βοηθιέται η ανανέωση του τριχώματος. Ορισμένα σκυλάκια "τεριέ" και "κανίς"κουρεύονται, ενώ άλλα "μαδιούνται"(stripping). Γενικά, σκυλάκια αυτής της κατηγορίας που δε συμμετέχουν σε εκθέσεις μπορούν να κουρεύονται, αλλά στο δέρμα τους θα παραμένουν ρίζες από τις νεκρές τρίχες που ίσως προκαλέσουν ερεθισμούς σε ορισμένα από αυτά.

Υπάρχουν έξι διαφορετικοί τύποι τριχώματος που ο καθένας τους απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα με κατάλληλες χτένες και σαμπουάν. Παράλληλα, το ph του δέρματος των σκύλων ποικίλει ανάλογα με τη φυλή, το φύλο και το κλίμα με διακύμανση από 5,5 έως 7,5. Τα ανθρώπινα σαμπουάν καταστρέφουν αυτή την χημική ισορροπία ευνοώντας την ανάπτυξη επιβλαβών ιών, βακτηριδίων και παρασίτων. Αυτοί οι μικροοργανισμοί συνεχώς θα αναπτύσσονται παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες του ιδιοκτήτη να απαλλαγεί από την δυσάρεστη οσμή του σκύλου λούζοντάς τον ξανά και ξανά, επιδεινώνοντας άθελά του το πρόβλημα. Τα παιδικά σαμπουάν με ph περίπου στο 7 δεν προκαλούν ερεθισμούς στα σκυλάκια, όμως δεν φροντίζουν και δεν καθαρίζουν σωστά το τρίχωμα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επιλέγουμε το κατάλληλο για κάθε τύπο τριχώματος ειδικό σαμπουάν σκύλων.

Πριν από κάθε λούσιμο καλό είναι να προηγείται σχολαστικό χτένισμα. Ταυτόχρονα, καλό είναι να αραιώνουμε το σαμπουάν με νερό σε αναλογία 1:10, έτσι ώστε το άπλωμά του στο σώμα του ζώου να γίνεται ομοιόμορφα, αλλά και να μην το σπαταλούμε. Σε σκυλάκια με μακρύ τρίχωμα πρέπει μετά το λούσιμο να χρησιμοποιούμε μαλακτική κρέμα. Βέβαια, η σημαντικότερη προυπόθεση επιτυχίας της όλης προσπάθειας είναι η υπομονή και η αγάπη στον μικρό μας σύντροφο, παράγοντες που θα τον κρατήσουν ήρεμο κατά τη διάρκεια της "μάχης" με τους αφρούς και της σαπουνόφουσκες! Καλά...μπάνια!

 

 Friends@Ethnikis_Antistaseos
Quiko Mega Pet (κεντρικό), Λ. Γεωργικής σχολής 142
57001 Θέρμη Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 489070
store address
Friends@Aristotelous, Αριστοτέλους 19 & Ερμού 49 γωνία, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 276203
store address
Friends@Makrygianni Εσωτερική Περιφερειακή Οδός & Στρ. Μακρυγιάννη γωνία - Άνω Ηλιούπολη Θεσσαλονίκη Τ. 2312 315340
store address
Friends@Papanastasiou Παπαναστασίου 56 & Κλεάνθους γωνία (έναντι Ιπποκρατείου) Θεσσαλονίκη Τ. 2310 942898
store address
Friends@Lampraki Γρ. Λαμπράκη 176 - Τούμπα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 922600
store address
Friends@Panorama Κομνηνών 19 - Πανόραμα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 333300
store address
Friends@Aggelaki Αγγελάκη 12 - ΔΕΘ Θεσσαλονίκη T. 2310 226060
store address

Quiko Mega Pet

Ν. Σφήκας Ζωοφιλική Α.Ε.
Έδρα: Πυλαία, Θεσσαλονίκη
Αριθμός Γ.Ε.ΜΗ 038847405000
Bank details
active³ 5.5 · IPS κατασκευή e-shop · Όροι χρήσης