Friends by Quiko
cart

Πότε αρρωσταίνει ο σκύλος ή η γάτα μας

Άρθρα / Γάτα / Πότε αρρωσταίνει ο σκύλος ή η γάτα μας

 

Πότε αρρωσταίνει ο σκύλος ή η γάτα μας

Κωνσταντίνος Μουστακίδης

Κτηνίατρος Α.Π.Θ.

 

Στα πλαίσια της ενημέρωσης του κάθε ιδιοκτήτη κατοικίδιων σχετικά με θέματα που αφορούν στην περιποίηση, διατροφή, εκπαίδευση και γενικότερη διαχείριση του αγαπημένου του συντρόφου έτσι ώστε να προάγεται η διασφάλιση της υγείας και της ευζωίας του, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη δυνατότητα της έγκαιρης αναγνώρισης συμπτωμάτων των μικρών μας φίλων όταν αδιαθετούν, έτσι ώστε η προσκόμισή τους στον κτηνίατρο να πραγματοποιείται σε χρόνο που η όποια θεραπευτική προσέγγιση να έχει θετικό και αίσιο αποτέλεσμα. Σε καμία περίπτωση δεν υπονοούμε να υποκατασταθεί ο διαγνωστικός και θεραπευτικός ρόλος του ιατρού από τον ιδιοκτήτη, αντιθέτως να βοηθηθεί ο πρώτος από την σχολαστική παρατήρηση των όποιων συμπτωμάτων, όσο είναι νωρίς.

Αρχικά, θα πρέπει να μας προβληματίσει οποιαδήποτε αλλαγή της συνηθισμένης καθημερινής συμπεριφοράς του σκύλου ή της γάτας μας. Ξαφνική νωχελικότητα, νωθρότητα, άρνηση λήψης τροφής, αδυναμία έγερσης, άρνηση παιχνιδιών, απροθυμία για περίπατο, αδιαφορία κατά την επάνοδό μας στο σπίτι,τ άση απομόνωσης ή και εκδήλωση αδικαιολόγητου εκνευρισμού και επιθετικότητας, είναι σημάδια ψυχοσωματικών μεταβολών που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν.

Εκκρίσεις από τα μάτια (δάκρυα), από τη μύτη ή και το στόμα (βλέννες, σάλια ), ίσως υποδηλώνουν λοιμώξεις του αναπνευστικού ή και του πεπτικού συστήματος. Εξίσου ανησυχητικά σημάδια είναι ο επίμονος βήχας, ο έμετος και η αδικαιολόγητη αλλαγή της χροιάς της φωνής ή και η αφωνία. Κυρίαρχα συμπτώματα επίσης σε νόσους του πεπτικού συστήματος είναι η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα. Κύρτωση της ράχης σημαίνει συνήθως πόνο στην κοιλιά ή και κολικό. Τρομώδεις κινήσεις των πρόσθιων ή οπίσθιων άκρων μπορεί να είναι αποτέλεσμα αδυναμίας στήριξης λόγω αρθρίτιδας ή παθήσεων των οστών, αλλά και σημείο υπογλυκαιμίας, πτώσης του αιματοκρίτη και γενικότερης αδυναμίας.

Αλλαγές του χρώματος του δέρματος ή του τριχώματος, καθώς και ασύμμετρη ή υπερβολική απώλεια μανδύα, είναι επίσης λόγοι που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στην διερεύνηση των αιτίων τους. Ξαφνικά τρέμουλα κατά την διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι αποτελέσματα κόπωσης και ονείρων, αλλά και ρίγη πυρετού.

Οιδήματα (πρηξίματα), πληγές, όγκοι σπυράκια και ερεθισμοί, συνήθως κάτι θέλουν να μας πουν. Δυσοσμία στόματος, αυτιών ή σώματος, μπορεί να σημαίνει στοματίτιδα, ωτίτιδα ή δερματίτιδα, αντίστοιχα.

Αιφνίδια κόπωση κατά τη βόλτα καθώς και κυάνωση των βλεννογόνων (μπλε γλώσσα), ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από βήχα είναι προάγγελοι νοσημάτων του κυκλοφορικού ή του αναπνευστικού συστήματος.

Αλλαγή της συχνότητας ούρησης, της ποσότητας και του χρώματος των ούρων, καθώς και άρνηση χρήσης της τουαλέτας από τις γάτες μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση του ουροποιητικού συστήματος. Εκκρίσεις από την ουρήθρα των αρσενικών, συνήθως πυώδεις ή δύσοσμες, καθώς και από τον κόλπο των θηλυκών ή αδιαφορία σε σεξουαλικά ερεθίσματα και απουσία οιστρικού κύκλου στα θηλυκά, θα πρέπει να μας ανησυχούν στην κατεύθυνση παθήσεων του γεννητικού συστήματος.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ελοχεύει χρόνια νόσος, χωρίς όμως να συνοδεύεται για κάποιο χρονικό διάστημα από έκδηλα συμπτώματα (λεισμανίωση, ερλιχίωση, διροφιλαρίωση κ.α.). Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται ένας ετήσιος έλεγχος της κατάστασης του ζώου σε επίπεδο ρουτίνας.

Οι έμβιοι οργανισμοί είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε να τείνουν να διατηρούν την οργάνωση της δομής τους και την λειτουργία τους σταθερές. Η ικανότητα τήρησης αυτής της σταθερότητας (ομοιοστασία) είναι ο δείκτης και το μέτρο της υγείας τους. Η τυχόν διαταραχή της προαναφερθείσας σταθερότητας εκφράζεται με την παρουσία παθολογικών συμπτωμάτων και αποτελεί πλέον αυτό που απλά ονομάζουμε "ασθένεια", "νόσο" και "αρρώστια". Με στόχευση λοιπόν στην "υγεία", ας πορευόμαστε αισιόδοξα αντλώντας και αποδίδοντας αγάπη μέσα από τη σχέση μας με τους πιστούς μας φίλους. έχοντας ζωγραφισμένα στα πρόσωπά μας μόνο χαμόγελα, που στο κάτω-κάτω είναι ατράνταχτοι δείκτες..."υγείας"!

 Friends@Ethnikis_Antistaseos
Quiko Mega Pet (κεντρικό), Λ. Γεωργικής σχολής 142
57001 Θέρμη Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 489070
store address
Friends@Aristotelous, Αριστοτέλους 19 & Ερμού 49 γωνία, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 276203
store address
Friends@Makrygianni Εσωτερική Περιφερειακή Οδός & Στρ. Μακρυγιάννη γωνία - Άνω Ηλιούπολη Θεσσαλονίκη Τ. 2312 315340
store address
Friends@Papanastasiou Παπαναστασίου 56 & Κλεάνθους γωνία (έναντι Ιπποκρατείου) Θεσσαλονίκη Τ. 2310 942898
store address
Friends@Lampraki Γρ. Λαμπράκη 176 - Τούμπα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 922600
store address
Friends@Panorama Κομνηνών 19 - Πανόραμα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 333300
store address
Friends@Aggelaki Αγγελάκη 12 - ΔΕΘ Θεσσαλονίκη T. 2310 226060
store address

Quiko Mega Pet

Ν. Σφήκας Ζωοφιλική Α.Ε.
Έδρα: Πυλαία, Θεσσαλονίκη
Αριθμός Γ.Ε.ΜΗ 038847405000
Bank details
active³ 5.5 · IPS κατασκευή e-shop · Όροι χρήσης