Friends by Quiko
cart

Κοινωνικοποίηση κουταβιών

Άρθρα / Σκύλος / Κοινωνικοποίηση κουταβιών

 

Κοινωνικοποίηση κουταβιών

Κωνσταντίνος Σφήκας

 

Η κοινωνικοποίηση ενός κουταβιού είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της διαπαιδαγώγησής του και έχει ίσως το μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή του και την αρμονική συμβίωσή του με τον ιδιοκτήτη και την οικογένειά του. Η κοινωνικοποίηση πρέπει πάντα να ξεκινά από μικρή ηλικία, χωρίς αυτό να αποκλείει μεγαλύτερους σε ηλικία σκύλους.

 

Σε ποιούς σκύλους αναφέρεται η κοινωνικοποίηση; Η απάντηση είναι απλή. Σε όλους!

Ο σκύλος συντροφιάς πρέπει να είναι κοινωνικός, ώστε να μη γίνεται επιθετικός με οποιονδήποτε επισκέπτη στο σπίτι ή ακόμα και μέλη της οικογένειας. Επίσης, ώστε να μη φοβάται σε κάθε συνάντηση με άνθρωπο, άλλο σκύλο ή άλλο ζώο κατά τη διάρκεια του περιπάτου του.

Ο σκύλος φύλαξης εφόσον κοινωνικοποιηθεί, θα μπορεί να αντιμετωπίσει πιο ήρεμα οποιαδήποτε ενδεχόμενη απειλή, χωρίς να αντιδρά σπασμωδικά, φοβόμενος το άγνωστο. Επίσης, θα είναι πολύ πιο ισορροπημένη η συμπεριφορά του με κάθε επισκέπτη, χωρίς να δείχνει περιττή επιθετικότητα. Αυτό αντιτίθεται στην παραδοσιακή αντιμετώπιση του σκύλου-φύλακα σαν ένα ζώο που πρέπει να απομονωθεί ώστε να “αγριέψει” - με αυτό το τρόπο το ζώο γινόταν λιγότερο αποτελεσματικό στη φύλαξη αλλά και επικίνδυνο.

Ο σκύλος εργασίας συχνά θα χρειαστεί να εργαστεί κοντά σε ανθρώπους και άλλα ζώα. Ένας καλά κοινωνικοποιημένος σκύλος θα μπορέσει να αποδώσει όντας συγκεντρωμένος στο σκοπό του. Ο μη κοινωνικοποιημένος θα έχει αντίστοιχα υψηλό στρες και πιθανόν επιθετική συμπεριφορά ή αντίθετα, θα προσπαθεί να κρυφτεί – παράγοντες που επηρεάζουν πολύ αρνητικά την αποτελεσματικότητά του κατά την εργασία.

Το ίδιο ισχύει και για τα κηνυγόσκυλα, που πρέπει συχνά να εργαστούν κοντά σε άλλα σκυλιά, με ανθρώπους συχνά άγνωστους γύρω τους και η έλλειψη κοινωνικοποίησης θα μειώσει την απόδοση του ζώου.

 

Πως γίνεται η κοινωνικοποίηση:

Όλα ξεκινούν από το σπίτι. Το σκυλάκι είναι σαν ένα παιδάκι. Οι φωνές και η τιμωρία θα έχουν αποτέλεσμα ένα ζώο φοβισμένο. Αντίθετα, η επιβράβευσή του και ο σεβασμός προς αυτό θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή του και τη διάθεσή του για εξερεύνηση του κόσμου. Η σωστή συμπεριφορά πάντα πρέπει να ενθαρύνεται και να επιβραβεύεται, σε αντίθεση με οποιαδήποτε αρνητική συμπεριφορά. Το παιχνίδι αποτελεί κλειδί για την ευχάριστη επαφή του τόσο με τον ιδιοκτήτη όσο και με επισκέπτες.

Η επαφή με ανθρώπους και άλλα ζώα – όχι μόνο σκύλους – είναι πολύ σημαντική αλλά θα πρέπει να γίνεται με περίσσια προσοχή. Ένας άτσαλος χειρισμός από παιδάκι που δεν είναι σωστά εξοικειωμένο με τα ζώα ή η επίθεση από ένα μη σωστά κοινωνικοποιημένο ζώο μπορούν να προκαλέσουν φοβίες στο σκυλάκι σας, οι οποίες θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Οι πρώτες επαφές με άλλους ανθρώπους και ζώα θα πρέπει να γίνονται στο χώρο της οικίας σας, εκεί που το σκυλάκι νιώθει ασφάλεια και σιγουριά.

Ακολουθούν οι επισκέψεις σε φιλικά σπίτια, ιδίως αν εκεί υπάρχουν κοινωνικοποιημένα ζωάκια. Το σκυλάκι θα έρθει σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους και ζώα, σε ένα καινούργιο αλλά φιλικό περιβάλλον.

Οι βόλτες είναι εκεί που το σκυλάκι θα έρθει σε επαφή με πολύ διαφορετικό περιβάλλον, σε σχέση με αυτό που έχει συνηθίσει. Διαφορετικοί ήχοι, χρώματα, υλικά, και φυσικά μια πανδαισία οσμών για τον τετράποδο φίλο σας για να τις εξερευνήσει. Θα είναι καλό τον πρώτο καιρό να του παρέχεται χρόνος να μπορέσει να εξερευνήσει αυτό τον παράξενο και γεμάτο ερεθίσματα κόσμο, έως ότου να κινείται άνετα έξω. Επίσης, το να υπάρχει μια συγκεκριμένη ρουτίνα στις βόλτες του, θα μειώσει σημαντικά το στρες του.

Επισκέψεις σε σχολεία, πλατείες, εμπορικά κέντρα, παιδικές χαρές, θα φέρουν το σκυλάκι σας σε επαφή με πληθώρα ανθρώπων και ερεθισμάτων, που μπορεί να τα συναντάει συχνά στη μετέπειτα ζωή του μαζί σας.

Πάντα πρέπει να θυμάται ο ιδιοκτήτης ότι η επαφή με κάθε τι νέο θα πρέπει να γίνεται σταδιακά ώστε το σκυλάκι να μη τρομάξει με τη νέα κατάσταση. Όσο πιο ευχάριστη είναι η εμπειρία του μαζί σας για να γνωρίσει τον κόσμο, τόσο πιο καλή διάθεση θα έχει την επόμενη φορά που θα συναντήσει κάποιον άνθρωπο, κάποιο νέο ζώο ή απλά στην επόμενη βόλτα του.

 

Γιατί λοιπόν είναι απαραίτητη η κοινωνικοποίηση; Η κοινωνικοποίηση, αυξάνει την αυτοπεποίθηση του σκύλου. Μειώνει το στρες και βελτιώνει τη συμπεριφορά του. Γίνεται πιο εύκολη η εκπαίδευσή του – ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται η αποτελεσματικότητά του – και η επαφή του με τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα. Συνολικά βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τόσο του ζώου, όσο και του ιδιοκτήτη του! Να θυμάστε: ο χρόνος που αφιερώσατε στο σκυλάκι σας θα ανταμειφθεί!

 

 

 Friends@Ethnikis_Antistaseos
Quiko Mega Pet (κεντρικό), Λ. Γεωργικής σχολής 142
57001 Θέρμη Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 489070
store address
Friends@Aristotelous, Αριστοτέλους 19 & Ερμού 49 γωνία, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 276203
store address
Friends@Makrygianni Εσωτερική Περιφερειακή Οδός & Στρ. Μακρυγιάννη γωνία - Άνω Ηλιούπολη Θεσσαλονίκη Τ. 2312 315340
store address
Friends@Papanastasiou Παπαναστασίου 56 & Κλεάνθους γωνία (έναντι Ιπποκρατείου) Θεσσαλονίκη Τ. 2310 942898
store address
Friends@Lampraki Γρ. Λαμπράκη 176 - Τούμπα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 922600
store address
Friends@Panorama Κομνηνών 19 - Πανόραμα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 333300
store address
Friends@Aggelaki Αγγελάκη 12 - ΔΕΘ Θεσσαλονίκη T. 2310 226060
store address

Quiko Mega Pet

Ν. Σφήκας Ζωοφιλική Α.Ε.
Έδρα: Πυλαία, Θεσσαλονίκη
Αριθμός Γ.Ε.ΜΗ 038847405000
Bank details
active³ 5.5 · IPS κατασκευή e-shop · Όροι χρήσης