Friends by Quiko
cart

Κουνέλι Νάνος: Ένα Νέο Μέλος Στην Οικογένεια

Άρθρα / Μικρά Ζώα / Κουνέλι Νάνος: Ένα Νέο Μέλος Στην Οικογένεια

ΚΟΥΝΕΛΙ ΝΑΝΟΣ: ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

 

Τα τελευταία χρόνια πολύ δημοφιλή ζωάκια είναι τα κουνελάκια νάνοι ή νανάκια. Είναι ράτσα βέβαια που δεν μεγαλώνει πολύ όπως τα παραγωγικά κουνέλια και συνήθως φτάνει τα 1,5 - 2 κιλά. Εκτός από όμορφα είναι πολύ φιλικά με τον άνθρωπο και ειδικά με τα παιδιά, τα οποία διασκεδάζουν αφάνταστα μαζί τους. Προσοχή όμως, όπως όλα τα ζωάκια δεν είναι παιχνίδι. Χρειάζονται αγάπη και τρυφερότητα, αλλά χρειάζονται επίσης κάποιες ώρες ησυχίας και ένα χώρο που να μπορούν να κινούνται άνετα. Όταν δούμε το κουνελάκι μας να τεντώνει και τα τέσσερα πόδια του, αυτό σημαίνει ότι εκείνη τη στιγμή δεν θέλει να το ενοχλήσουμε. Μπορούμε να το χαϊδέψουμε κάποια άλλη στιγμή που θα έχει διάθεση για παιχνίδι.

 

Πώς πρέπει να κρατάμε το κουνέλι νάνο;

Είναι λάθος να σηκώνουμε το κουνελάκι από τ’ αυτιά. Αυτό γίνεται για την ευκολία μας και όχι γιατί δεν πονάνε. Πιάνουμε το κουνελάκι σταθερά από το δέρμα πίσω από την ωμοπλάτη και με το άλλο χέρι το στηρίζουμε από τα ποδαράκια του. Αν θέλουμε να το μεταφέρουμε τοποθετούμε το ένα χέρι στον αυχένα, για να μπορέσουμε να το πιάσουμε αν θελήσει να πηδήξει.

 

Διαμονή κουνελιού - νάνου:

Το σπιτάκι του πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο. Τα κουνελάκια αγαπούν την κίνηση, επομένως χρειάζονται αρκετό χώρο για να κινούνται άνετα. Επίσης το κλουβί τους θα πρέπει να έχει αρκετό ύψος ώστε να μπορούν να πηδούν. Ελάχιστες διαστάσεις κλουβιού κουνελιού θεωρούνται οι 80x50x40εκ. Οι πρόγονοι του αγαπημένου μας φίλου κατοικούσαν σε σπηλιές. Γι’ αυτό καλό είναι στο κλουβί του να υπάρχει ένα σπιτάκι ύπνου μέσα στο οποίο να μπορεί να κρύβεται ανά πάσα στιγμή. Επίσης από τους προγόνους του κληρονόμησε την ικανότητα να αντιλαμβάνεται με τα μακριά του αυτιά, ακόμη και τους μικρότερους θορύβους. Το καλύτερο λοιπόν, το κλουβί του να βρίσκεται σε μια ήσυχη γωνιά, μακριά από δυνατούς θορύβους. Επίσης, μακριά από ρεύματα αέρα και καπνούς - ατμούς.

Το καλοκαίρι αν έχουμε κήπο ή μπαλκόνι, μπορούμε να τοποθετήσουμε το κλουβί του, σ’ ένα ενάερο, αλλά προστατευμένο από τον ήλιο μέρος του μπαλκονιού ή του κήπου μας. Ο καθαρός αέρας τους κάνει καλό. Προσοχή όμως στη ζέστη! Οι υψηλές θερμοκρασίες, η υψηλή υγρασία όπως και η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας θα τα βλάψει.

 

ΚΟΥΝΕΛΙ ΝΑΝΟΣ - Περιποίηση και καθαριότητα:

Τα κουνελάκια από τη φύση τους είναι καθαρά ζωάκια. Δεν τους αρέσει καθόλου το μπάνιο, αλλά πλένονται μόνα τους, όπως οι γάτες. Μόνο την άνοιξη που αλλάζουν τρίχωμα μπορούμε να τα χτενίζουμε που και που με μία όχι πολύ σκληρή βούρτσα.

Επειδή τα κουνελάκια μέσα στο κλουβί δεν έχουν την δυνατότητα να τροχίζουν τα νύχια τους, κατά καιρούς θα πρέπει να τα κόβουμε με μεγάλη προσοχή. Στο Quiko Mega Pet γνωρίζουμε πώς αυτό γίνεται σωστά και μπορούμε να κόψουμε τα νυχάκια του εδώ ή να σας δείξουμε πως να το κάνετε εσεις.

Το κλουβί και τα αξεσουάρ του πρέπει να καθαρίζονται πολύ καλά και τακτικά. Στο πάτωμα του κλουβιού τοποθετούμε άχυρο ή ροκανίδι που είναι φυσικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να ανανεώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης ειδικού πέλετ που αντέχει το διπλάσιο. Η ποτίστρα και τα δοχεία για την τροφή καθαρίζονται με ζεστό καθαρό νερό και αν χρειάζεται με μια βούρτσα για μπουκάλια. Καλό είναι μια φορά το μήνα να γίνεται γενική καθαριότητα του κλουβιού και των αξεσουάρ του.

 

ΚΟΥΝΕΛΙ ΝΑΝΟΣ - Διατροφή:

Πατρίδα των κουνελιών είναι όλη η γη – παντού, όπου υπάρχει πράσινο. Εκεί έχτιζαν τις φωλιές τους και έψαχναν την τροφή τους. Εφόσον όμως τα έχουμε στην «αιχμαλωσία» είμαστε υποχρεωμένοι να τους παρέχουμε την καλύτερη ποικιλία τροφής. Μπορείτε να δώσετε μια υψηλής ποιότητας ξηρή τροφή σε συνδυασμό με ειδικό άχυρο που αποτελούν τη βασική τους τροφή. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα που το κουνελάκι σας έχει ενηλικιωθεί, μπορείτε να εμπλουτίσετε τη διατροφή του και με διάφορα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Συμβουλευθείτε έναν από τους κτηνιάτρους μας για λεπτομέρειες.

Στο Quiko Mega Pet, θα βρείτε κλουβιά και σπιτάκια σε διάφορα μεγέθη και σχέδια. Το εξειδικευμένο προσωπικό μας επίσης μπορεί να σας ενημερώσει υπεύθυνα για την κατάλληλη διατροφή του αγαπημένου σας φίλου. Υπάρχουν στο εμπόριο ισορροπημένα μίγματα τροφών, που περιέχουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία και όλες τις βιταμίνες που είναι σημαντικές για την ανάπτυξη τους.

Επειδή τα κουνελάκια μας στο σπίτι δεν ακονίζουν τα δόντια τους, όπως έκαναν στην φύση, μπορούμε να τους δώσουμε σκληρές τροφές που υπάρχουν στο εμπόριο, όπως για παράδειγμα τα ειδικά kracker. Φροντίζουν για την ‘’περιποίηση των δοντιών’’, προσφέρουν απασχόληση και ταυτόχρονα λιχουδιές.

Με σωστή διατροφή λοιπόν και καθαριότητα το αγαπημένο σας ζωάκι θα έχει μια καλή και χαρούμενη διαμονή στο σπίτι σας. Με την αγάπη και τη φροντίδα σας το κουνελάκι παραμένει σ’ όλη τη ζωή ευτυχισμένο και υγιές.Friends@Ethnikis_Antistaseos
Quiko Mega Pet (κεντρικό), Λ. Γεωργικής σχολής 142
57001 Θέρμη Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 489070
store address
Friends@Aristotelous, Αριστοτέλους 19 & Ερμού 49 γωνία, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 276203
store address
Friends@Makrygianni Εσωτερική Περιφερειακή Οδός & Στρ. Μακρυγιάννη γωνία - Άνω Ηλιούπολη Θεσσαλονίκη Τ. 2312 315340
store address
Friends@Papanastasiou Παπαναστασίου 56 & Κλεάνθους γωνία (έναντι Ιπποκρατείου) Θεσσαλονίκη Τ. 2310 942898
store address
Friends@Lampraki Γρ. Λαμπράκη 176 - Τούμπα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 922600
store address
Friends@Panorama Κομνηνών 19 - Πανόραμα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 333300
store address
Friends@Aggelaki Αγγελάκη 12 - ΔΕΘ Θεσσαλονίκη T. 2310 226060
store address

Quiko Mega Pet

Ν. Σφήκας Ζωοφιλική Α.Ε.
Έδρα: Πυλαία, Θεσσαλονίκη
Αριθμός Γ.Ε.ΜΗ 038847405000
Bank details
active³ 5.5 · IPS κατασκευή e-shop · Όροι χρήσης