Friends by Quiko
cart

Τρόποι διατροφής του σκύλου

Άρθρα / Σκύλος / Τρόποι διατροφής του σκύλου

 

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΜΑΣ

Κωνσταντίνος Μουστακίδης, Κτηνίατρος ΑΠΘ

 

Χωρίς αμφιβολία, το θέμα της διατροφής των σκύλων μας, αλλά και των υπόλοιπων κατοικιδίων, είναι άκρως σημαντικό τόσο για την διατήρηση της υγείας και της ευεξίας τους, όσο και για την οικοδόμηση ακόμη πληρέστερης σχέσης με τον άνθρωπο-σύντροφο. Η αποκωδικοποίηση της παροχής γευμάτων και μεζέδων επιβράβευσης, ισχυροποιεί περισσότερο την σχέση του κατοικίδιου με τον ιδιοκτήτη του ως ανάγκη συναισθηματική αλλά και κατ' ουσία ζωτικής συνάφειας. Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, όπως και σημαντικοί άλλοι μεταγενέστεροι (πχ Ludwig Feuerbach) κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι "ο άνθρωπος είναι αυτό που τρώει...". Με μία ευρύτερη προσέγγιση αυτής της διαπίστωσης θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ακόμη και αν δεν την υιοθετούσαμε απόλυτα για τα ζώα, σίγουρα θα συμφωνούσαμε με το συμπέρασμα ότι η τροφή των κατοικιδίων και η ποιότητά της λειτουργεί ως εφαλτήριο εγγύησης της άριστης φυσικής τους κατάστασης και της καλής τους υγείας.

Το θέμα της διατροφής των σκύλων είναι ευρύτατο και πλούσιο σε λεπτομέρειες και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις, έτσι ώστε είναι πραγματικά αδύνατο να εξαντληθεί σε μία μόνο αναφορά. Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί ότι από την εποχή του μεσοπολέμου όπου πρωτοεμφανίστηκαν οι βιομηχανοποιημένες σκυλοτροφές, έγινε ουσιαστικά το πρώτο βήμα για μία νέα προσέγγιση στην καθημερινή ανάγκη παροχής στους αγαπημένους μας συντρόφους, ισορροπημένου και ορθολογικού σιτηρέσιου, προσαρμοσμένου στις δικές τους διατροφικές ανάγκες και όχι στην δική μας "ευκολία".

Η εντατικοποίηση του ρυθμού ζωής των αστικών,κυρίως, περιοχών αλλά και η αδυναμία των περισσοτέρων ιδιοκτητών σκύλων να παρασκευάζουν σε καθημερινή βάση το φαγητό των αγαπημένων τους κατοικίδιων είτε λόγω περιορισμένου χρόνου είτε όμως και λόγω άγνοιας των ειδικών διατροφικών απαιτήσεων,ο δήγησε στην άνθηση της βιομηχανικής παραγωγής "σκυλογευμάτων" που και χρόνο εξοικονομούσαν στον καταναλωτή, αλλά και εξασφάλιζαν στους σκύλους ένα πλήρως ισορροπημένο και ορθολογικό φαγητό.

Οι έτοιμες σκυλοτροφές διακρίνονται σε τρεις κύριες κατηγορίες:

- Ξηρές τροφές. Βασικό τους γνώρισμα η χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό (περίπου 12-14%), που αποτελεί άλλωστε και την σημαντικότερη προυπόθεση για τη μακροχρόνια συντήρησή τους. Διακρίνονται σε "πλήρεις", που αποτελούν αυτούσιες διατροφικές προτάσεις και σε "συμπληρωματικές", που έχουν ως βάση τα δημητριακά, μπορεί να είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και παρέχονται σε συνδυασμό με μαγειρεμένες ή κονσερβοποιημένες τροφές στους σκύλους. Οι ξηρές τροφές δεν είναι ιδιαίτερα εύγευστες, λόγω της αυτονόητης αδυναμίας τους να αναδείξουν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά (οσμή,γεύση,χρώμα) Είναι όμως απόλυτα ισορροπημένες διατροφικά, με δυνατότητα να εμπλουτιστούν με διατροφικά συμπληρώματα, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο(βιταμίνες,μέταλλα,αμινοξέα κ.α.). Σημαντική παράμετρος για την άριστη απόδοσή τους, η παροχή στους σκύλους άφθονου καθαρού νερού καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες τροφές είναι αφυδατωμένες.

- Ημιαποξηραμένες τροφές. Η περιεκτικότητά τους σε νερό κυμαίνεται μεταξύ 14-70%. Είναι ελκυστικότερες από τις ξηρές, ωστόσο δεν έχουν τύχει ακόμη ευρύτερης διάδοσης ίσως λόγω της ανάγκης προσθήκης σε αυτές μεγάλης ποσότητας συντηρητικών και αντιοξειδωτικών ουσιών επειδή η αυξημένη παρουσία νερού τις καθιστά περισσότερο ευαλλοίωτες.

- Κονσερβοποιημένες τροφές. Έχουν ευρύτατη διάδοση, περιέχουν νερό πάνω από 70%, είναι ελκυστικότατες και ιδιαίτερα αγαπητές στους σκύλους. Σε σχέση με τις ξηρές πλεονεκτούν διότι είναι περισσότερο επιθυμητές και νόστιμες, μειονεκτούν όμως επειδή απαιτούν περισσότερο χρόνο για καθαρισμό των σκευών παράθεσης και ίσως περισσότερους περιπάτους μιας και προάγουν τις περισσότερες φορές την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας κοπράνων, λιγότερο "σφικτών" και πλέον δύσοσμων.

Φυσικά, υπάρχει και η λύση του μαγειρέματος της σκυλοτροφής που για ορισμένους αποτελεί και έναν ακόμη τρόπο έκφρασης αγάπης προς το κατοικίδιό τους. Βασική προϋπόθεση επιλογής αυτής της μεθόδου είναι η καλή γνώση των διατροφικών απαιτήσεων των συγκεκριμένων ζώων, αλλά και η πολυτέλεια της διάθεσης αρκετού χρόνου σε καθημερινή βάση από τη μεριά του ιδιοκτήτη. Ποιες όμως είναι τούτες οι ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις... Ίσως μας δοθεί η ευκαιρία να τις προσεγγίσουμε αναλυτικότερα σε μια προσεχή επικοινωνία μας. Έως τότε...καλή όρεξη!

 Friends@Ethnikis_Antistaseos
Quiko Mega Pet (κεντρικό), Λ. Γεωργικής σχολής 142
57001 Θέρμη Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 489070
store address
Friends@Aristotelous, Αριστοτέλους 19 & Ερμού 49 γωνία, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 276203
store address
Friends@Makrygianni Εσωτερική Περιφερειακή Οδός & Στρ. Μακρυγιάννη γωνία - Άνω Ηλιούπολη Θεσσαλονίκη Τ. 2312 315340
store address
Friends@Papanastasiou Παπαναστασίου 56 & Κλεάνθους γωνία (έναντι Ιπποκρατείου) Θεσσαλονίκη Τ. 2310 942898
store address
Friends@Lampraki Γρ. Λαμπράκη 176 - Τούμπα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 922600
store address
Friends@Panorama Κομνηνών 19 - Πανόραμα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 333300
store address
Friends@Aggelaki Αγγελάκη 12 - ΔΕΘ Θεσσαλονίκη T. 2310 226060
store address

Quiko Mega Pet

Ν. Σφήκας Ζωοφιλική Α.Ε.
Έδρα: Πυλαία, Θεσσαλονίκη
Αριθμός Γ.Ε.ΜΗ 038847405000
Bank details
active³ 5.5 · IPS κατασκευή e-shop · Όροι χρήσης