Friends by Quiko
cart

Ολιστικές τροφές

Άρθρα / Σκύλος / Ολιστικές τροφές

 

Ολιστικές τροφές

 

Οι Ολιστικές (Holistic) τροφές έχουν λίγα χρόνια που εμφανίστηκαν στην αγορά και αποτελούν τροφές νέας γενιάς για σκύλους και γάτες. Κερδίζουν καθημερινά την προτίμηση όλο και περισσότερων ιδιοκτητών που θέλουν το καλύτερο για τους τετράποδους φίλους τους, καθώς αποτελούν τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο τροφών. Οι ολιστικές τροφές ανήκουν πάντα στην ανώτερη κατηγορία ποιότητας των τροφών και η φιλοσοφία τους είναι η παροχή τροφής που να είναι το δυνατόν πλησιέστερη στη φυσική διατροφή των ζώων.

Η Ολιστική φιλοσοφία πρεσβεύει ότι το όλον (σύνολο) ορίζεται από τα επί μέρους του τμήματα και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Σε μια τροφή, η ποιότητά της ορίζεται από την ποιότητα των συστατικών και η διατροφική της αξία από το πόσο ωφέλιμα είναι τα συστατικά της και πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ώστε να ωφελήσουν τον οργανισμό. Έτσι, οι Ολιστικές τροφές αποτελούνται μόνο από πρώτες ύλες ωφέλιμες για το ζώο, χωρίς χρήση τεχνητών προσθέτων.

Κύριες προϋποθέσεις της Ολιστικής τροφής είναι τα συστατικά να είναι απολύτως φυσικά και υψηλής διατροφικής αξίας, βιολογικής εκτροφής ή καλιέργειας και κατηγορίας ποιότητας ανθρώπινης κατανάλωσης. Ποτέ δε χρησιμοποιούνται κατεψυγμένα προϊόντα, γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα (GMO) και χημικά πρόσθετα.

Τα συστατικά επιλέγονται ώστε να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σαν μια φυσική συνταγή για την καλή υγεία του ζώου και να συμβάλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Χρησιμοποιούνται νωπά και το δυνατόν ακατέργαστα. Είναι υψηλής ποιότητας και αφομοίωσης ζωικές πρωτεΐνες και λιπαρά, βιταμίνες όχι εργαστηριακά παρασκευασμένες αλλά που προέρχονται από εξ' ολοκλήρου φυσικές πρώτες ύλες. Δεν περιέχονται υποπροϊόντα, συντηρητικά και πρόσθετα γεύσης. Τα επίπεδα τέφρας είναι χαμηλά. Η αλληλέπίδραση των φυσικών συστατικών παρέχει στον οργανισμό υψηλά επίπεδα βιταμινών, αμινοξέων, ιχνοστοιχείων, μεταλλικών ουσιών, αντιοξειδωτικών, ενζύμων, Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων, πολυφαινόλες και φυτικές ίνες επιτυγχάνοντας σημαντικές πρεβιοτικές λειτουργίες.

Οι ολιστικές τροφές είναι είτε Grain Free, δηλαδή δεν περιέχουν σιτηρά, είτε Low Grain. Οι Grain Free τροφές έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα κρέατος, τα δε σιτηρά αντικαθιστούνται από πατάτα ή από άλλα συστατικά, πιο κοντινά στη φυσική διατροφή του ζώου. Οι Low Grain περιέχουν μεν σιτηρά αλλά σε περιορισμένες ποσότητες. Μια Low Grain τροφή μπορεί να περιέχει μόνο ρύζι, ενώ συνήθως αποφεύγονται σιτάρι και καλαμπόκι που μπορεί να προκαλέσουν διατροφικές αλλεργίες στο ζώο. Και στις δύο περιπτώσεις, οι βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και οι φυτικές ίνες προέρχονται από φρούτα και λαχανικά που περιέχονται στη τροφή – πχ μήλα, αρακάς, καρότα, μαϊντανός, σπανάκι, ντομάτα και άλλα.

Για την πληρότητα της τροφής συχνά χρησιμοποιείται ολόκληρο το σφάγιο ή αυτούσια κομμάτια του (Whole Pray Diet), συμπεριλαμβάνοντας και τα κόκκαλα, όπως θα τρεφόταν το ζώο στη φύση. Το αποτέλεσμα είναι να παρέχονται με φυσικό τρόπο συστατικά, όπως πχ χονδροϊτίνη, ασβέστιο, φωσφόρος, αντί να προσθέτονται τεχνητά.

Επίσης, κάποιες Ολιστικές τροφές είναι μονοπρωτεϊνικές. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένα είδος κρέατος χρησιμοποιείται. Η χρήση διαφόρων ειδών κρέατος σε μια τροφή μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία ή άλλες ενοχλήσεις στο πεπτικό σύστημα ενός ευαίσθητου ζώου. Οι μονοπρωτεϊνικές τροφές, αποτρέπουν τέτοια προβλήματα. Αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία σιτηρών και την όλη ολιστική φιλοσοφία περί των πρώτων υλών και της κατεργασίας τους, κάνει τις τροφές το δυνατόν πιο κοντινές σε υποαλεργική διατροφή.

Έγινε επανηλειμένα αναφορά σε συστατικά που είναι το δυνατόν πιο κοντινά στη φυσική διατροφή των ζώων. Ποιές όμως είναι οι διατροφικές τους απαιτήσεις; Ο σκύλος και η γάτα είναι σαρκοφάγα ζώα. Τα θηράματά τους είναι κατά βάση φυτοφάγα. Στη φύση παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται από την κατανάλωση τόσο του κρέατος όσο και των σπλάχνων – μαζί με τα περιεχόμενά τους – και των οστών των θηραμάτων τους. Μόνο που ο σκύλος, σε αντίθεση με τη γάτα, μπορεί ανάμεσα στα κυνήγια του να καταναλώσει κάποιους βολβούς που θα ξεθάψει από το έδαφος, όπως πχ γλυκοπατάτες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι παμφάγο ζώο.

Ποιά είναι λοιπόν τα ωφέλη της χρήσης Ολιστικών τροφών για τη διατροφή του σκύλου ή της γάτας; Με την ολιστική διατροφή αποφεύγονται οι περισσότερες διατροφικές αλλεργίες και προωθείται η μακροβιότητα και ζωτικότητα του ζώου. Δεν ανακυκλώνονται βλαβερά μεταβολικά κατάλοιπα και στηρίζεται με φυσικό τρόπο η καλή υγεία των ζώων, η φυσική άμυνα του οργανισμού τους και την αντοχή τους σε συνθήκες αυξημένης ενεργειακής απαίτησης.

 

 Friends@Ethnikis_Antistaseos
Quiko Mega Pet (κεντρικό), Λ. Γεωργικής σχολής 142
57001 Θέρμη Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 489070
store address
Friends@Aristotelous, Αριστοτέλους 19 & Ερμού 49 γωνία, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 276203
store address
Friends@Makrygianni Εσωτερική Περιφερειακή Οδός & Στρ. Μακρυγιάννη γωνία - Άνω Ηλιούπολη Θεσσαλονίκη Τ. 2312 315340
store address
Friends@Papanastasiou Παπαναστασίου 56 & Κλεάνθους γωνία (έναντι Ιπποκρατείου) Θεσσαλονίκη Τ. 2310 942898
store address
Friends@Lampraki Γρ. Λαμπράκη 176 - Τούμπα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 922600
store address
Friends@Panorama Κομνηνών 19 - Πανόραμα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 333300
store address
Friends@Aggelaki Αγγελάκη 12 - ΔΕΘ Θεσσαλονίκη T. 2310 226060
store address

Quiko Mega Pet

Ν. Σφήκας Ζωοφιλική Α.Ε.
Έδρα: Πυλαία, Θεσσαλονίκη
Αριθμός Γ.Ε.ΜΗ 038847405000
Bank details
active³ 5.5 · IPS κατασκευή e-shop · Όροι χρήσης