Friends by Quiko
cart

Ηλικιωμένοι σκύλοι και γάτες

Άρθρα / Γάτα / Ηλικιωμένοι σκύλοι και γάτες

 

Ηλικιωμένοι σκύλοι και γάτες

Κωνσταντίνος Σφήκας

 

Τι χρειάζεται ένα ζώο όταν φτάνει στη τρίτη ηλικία; Τι ανάγκες έχει και τι αλλάζει στη ζωή του και στη συμβίωσή μας μαζί του; Πως μπορούμε να κάνουμε τη διαβίωσή το δυνατόν πιο άνετη και ασφαλή;

 

Οι αλλαγές που υφίσταται ένας σκύλος ή μια γάτα μεγάλης ηλικίας, δεν έχουν μεγάλη απόσταση από τις αλλαγές που συμβαίνουν σε έναν άνθρωπο. Οπότε και η αντιμετώπισή μας μπορεί να είναι αντίστοιχη.

 

Ο χώρος διαβίωσης του ζώου πρέπει να είναι προστατευμένος και ζεστός, το δυνατόν μακριά από ρεύματα αέρα και δυνατούς θορύβους. Το ζώο μεγάλης ηλικίας κρυώνει πιο εύκολα. Αν το ζωάκι σας δείχνει να κρυώνει, μπορείτε να του φορέσετε ένα πουλόβερ για να το βοηθήσετε να ζεσταθεί.

Εφόσον έχει πρόσβαση σε καναπέδες ή κρεβάτια, θα πρέπει να βοηθείται στο ανέβασμα και κατέβασμα με κάποιο σκαλοπατάκι.

Για ζώα που ζούνε μέσα στο σπίτι, η χρήση χαλιών ή ακόμα καλύτερα μοκέτας, θα διευκολύνει πολύ την κίνησή τους εφόσον το ζωάκι δε θα γλυστράει.

Εφόσον ένα ζωάκι έχει μειωμένη όραση, δεν κάνουμε μεγάλες αλλαγές στη διακόσμηση του χώρου, διότι το ζωάκι κινείται περισσότερο από μνήμης. Ιδίως το φαγητό και το νερό του πρέπει να παραμένουν στο ίδιο σημείο.

Η διατροφή του θα πρέπει να αποτελείται από τροφή κατάλληλη για την ηλικία του. Υπάρχει πληθώρα τροφών Senior ή Mature για ηλικιωμένα ζώα, οι οποίες έχουν χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο και είναι προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις που έχουν τα ηλικιωμένα ζώα.

Ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, τα ζωάκια μας μπορούν να μάθουν νέες εντολές. Η ενασχόλησή μας μαζί του για εκμάθηση θα βοηθήσει το ζωάκι μας να μη νιώθει ανία.

Είναι σημαντικό να κρατάμε το ενδιαφέρον του για παιχνίδι ζωντανό, αλλά να μην κουράζουμε το ζωάκι μας. Είναι καλό να γίνεται συχνή εναλλαγή παιχνιδιών. Βέβαια, η διάρκεια του χρόνου παιχνιδιού δεν πρέπει να είναι μεγάλη, το ζωάκι μας δεν έχει την ίδια αντοχή όπως όταν ήταν νεαρό!

Αντίστοιχα, οι περίπατοι του σκύλου θα πρέπει να είναι πιο σύντομοι και πιο συχνοί. Με αυτό το τρόπο το σκυλάκι θα ασκείται χωρίς να κουράζεται τόσο αλλά θα μπορεί και να ενεργηθεί πιο συχνά, κάτι που σε μεγάλη ηλικία το έχει ανάγκη.

Για σκύλους με ακράτεια, υπάρχουν ειδικές πάνες που μπορεί να φορέσει ή και επιδαπέδιες πάνες για να τοποθετηθούν κοντά στο κρεβατάκι τους ώστε να μπορούν να ανακουφιστούν.

Για τις γάτες, μπορούν να τοποθετηθούν τουαλέτες σε περισσότερα σημεία στο σπίτι – πχ ένα σε κάθε όροφο – ώστε να μπορεί να προλάβει “ατυχήματα”.

Για το σκύλο, είναι καλό το νερό και το φαγητό του να τοποθετηθούν ελαφρώς πιο ψηλά ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση εκεί. Για αυτό το λόγο υπάρχουν ειδικά stand τροφής – νερού. Για τη γάτα αντίθετα, η τοποθέτηση των σκευών τροφής και νερού πρέπει να είναι στο πάτωμα.

Είναι καλό να περιορίζονται τα μπάνια που κάνουμε στο ζωάκι μας, καθότι το μπάνιο δεν είναι πλέον ούτε τόσο ευχάριστο σε μεγάλη ηλικία αλλά και μπορεί να επιδεινώσει τα αρθριτικά του.

Το κρεβατάκι του καλό είναι να έχει παχύ στρώμα ώστε να ανακουφίζονται οι αρθρώσεις του όταν αναπαύεται.

Επειδή ένα ηλικιωμένο ζώο μπορεί να κοιμάται περισσότερο αλλά και πιο βαριά, δε το παίρνουμε αγκαλιά συνέχεια, το αφήνουμε να αναπαυθεί στο κρεβατάκι του και δε το τρομάζουμε.

Όταν πάμε διακοπές, αν δεν είναι δυνατόν να πάρουμε το ζωάκι μαζί μας, είναι προτιμότερο να παραμένει στο σπίτι και να το φροντίζει κάποιο φιλικό μας άτομο.

Εννοείται ότι δεν πρέπει να παραμελούνται οι αντιπαρασιτικές αγωγές και οι επισκέψεις στον κτηνίαρο να γίνονται πιο συχνά, ώστε να προληφθεί οποιοδήποτε πρόβλημα!

 

Αυτά τα απλά πράγματα θα βοηθήσουν το τετράποδο φίλο σας να έχει μια καλή ποιότητα ζωής μέχρι τα βαθιά του γεράματα!

 

 

 Friends@Ethnikis_Antistaseos
Quiko Mega Pet (κεντρικό), Λ. Γεωργικής σχολής 142
57001 Θέρμη Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 489070
store address
Friends@Aristotelous, Αριστοτέλους 19 & Ερμού 49 γωνία, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 276203
store address
Friends@Makrygianni Εσωτερική Περιφερειακή Οδός & Στρ. Μακρυγιάννη γωνία - Άνω Ηλιούπολη Θεσσαλονίκη Τ. 2312 315340
store address
Friends@Papanastasiou Παπαναστασίου 56 & Κλεάνθους γωνία (έναντι Ιπποκρατείου) Θεσσαλονίκη Τ. 2310 942898
store address
Friends@Lampraki Γρ. Λαμπράκη 176 - Τούμπα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 922600
store address
Friends@Panorama Κομνηνών 19 - Πανόραμα Θεσσαλονίκη Τ. 2310 333300
store address
Friends@Aggelaki Αγγελάκη 12 - ΔΕΘ Θεσσαλονίκη T. 2310 226060
store address

Quiko Mega Pet

Ν. Σφήκας Ζωοφιλική Α.Ε.
Έδρα: Πυλαία, Θεσσαλονίκη
Αριθμός Γ.Ε.ΜΗ 038847405000
Bank details
active³ 5.5 · IPS κατασκευή e-shop · Όροι χρήσης